Karpalo

Category: Tags: ,

Isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) on puolukoihin (Vaccinium) kuuluva punakukkainen ja -marjainen, ainavihanta varpu. Se kasvaa sekä Euraasian että Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suomessa se on lähes koko maassa varsin yleinen alkuperäiskasvi, vain Pohjois-Lapissa harvinainen. Se kasvaa runsaimmillaan ja varsinkin parhaiten marjovana erilaisilla, monesti melko märilläkin nevoilla. Vaikka se kasvaa myös rämeillä ja korvissa, marjasadot jäävät siellä paljon pienemmiksi. Sitä syövät esimerkiksi kurjet ja riekot. Isokarpaloa muistuttava toinen Suomen soilla kasvava karpalo on pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum). Se kasvaa kuivemmilla paikoilla, ja sen kukat ja marjat kasvavat yksitellen, ja marjat jäävät selvästi pienemmiksi.

Myyntipakkaukset

Myymme karpaloita ainoastaan puhdistettuina. Torilla meillä on myyntipakkauksina kannellisia 1200ml rasioita biovaha-pinnoitteella (biohajoava materiaali), avonaisia FSC®-sertifioituja 1200ml kartonkirasioita (kierrätys kartonkijätteen mukana) ja kartonkisia 5 kg marjalaatikoita. Pyrimme välttämään muovisia materiaaleja, joten jos haluat ostaa tuotteitamme ämpäreittäin, ole hyvä ja tuo mukanasi omat ämpärit. Oheisen linkin kautta näet millä torilla ja mihin aikaan olemme paikalla sekä voit tutustua myös toimitusmyynti-käytäntöömme: Tori- ja toimitusmyynti

Hyötykäyttö

Karpalo on pohjoisten alueiden marja. Karpaloa on käytetty lääkkeeksi vatsan happohäiriöissä ja kuumetaudeissa sekä munuais- ja rakkotulehduksissa.

Virtsatietulehduksessa sen käyttöä on tutkittu vuonna 2012 julkaistujen tietojen mukaan Oulun yliopistossa. Puolukka-karpalomehun käyttö antibiootin ohella on vähentänyt virtsatietulehduksen uusimista lapsilla jopa 40 prosenttia.

Tietolähde: Wikipedia